opcje baza firm mapa strony newsletter
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera
a będziesz na bieżąco z najważniejszymi wydarzeniami oraz z najświeższymi promocjami w naszym biurze rachunkowym.
wyslij
Nowości
Pliki do pobrania
"Nawet najlepszemu piekarzowi chleb się czasem nie uda"


Nowości
0
24.02 kategoria: rozmowy
Co dalej z rzemieślniczym kształceniem zawodowym?

24 lutego w Bibliotece Śląskiej w Katowicach po raz pierwszy od 30 lat odbyła się debata zorganizowana wspólnie przez Izbę Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach, Beskidzką Izbę Rzemieślniczą i Przedsiębiorczości w Bielsku Białej oraz Częstochowską Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorczości.

W debacie „Co dalej z rzemieślniczym kształceniem zawodowym?” wzięło udział około 150 osób, w tym przedstawiciele szkół zawodowych, parlamentarzyści, a także wicekurator śląski – Pan Dariusz Wilczak. Gospodarzami spotkania byli prezesi Izb: Pan Jan Klimek (IR MSP), Pan Kazimierz Góralczyk (BIRiP) oraz Pan Włodzimierz Biniek (CIRiP). Debatę, która dotyczyła najważniejszych problemów związanych z rzemieślniczą nauką zawodu, poprowadzili: Dyrektor Naczelny Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach – Pan Michał Wójcik oraz Kierownik Działu Oświaty i Kwalifikacji Zawodowych Izby – Pani Maria Banachowicz.

W czasie ponad dwugodzinnej dyskusji zgłoszono 15 wniosków, które wkrótce zostaną skierowane do Ministerstwa Edukacji Narodowej. Uczestniczy seminarium wyrazili swój sprzeciw wobec planów dalszego ograniczania praktycznego kształcenia zawodowego na rzecz przedmiotów ogólnokształcących, a także zadeklarowali chęć zorganizowania spotkania z przedstawicielami Powiatowych Urzędów Pracy oraz Powiatowych Rad Zatrudnienia. Ponadto podczas spotkania ze strony śląskiego kuratorium oświaty padła deklaracja dotycząca pomocy w zorganizowaniu spotkań z doradcami zawodowymi.

Przydatne linki
© 2024 Cech Racibórz - Portal Cechu Rzemiosł w Raciborzu
wykonanie: Margomedia Sp. z o.o.
Portal www.cechraciborz.com.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij